بگذار غذایت داروی تو باشد و دارویت غذای تو. این سخن معروف بقراط پزشک یونان باستان است که اغلب پدر طب غربی نامیده می شود.
جالب است بدانید که او سیر را برای درمان انواع بیماری ها تجویز می کرد. علم مدرن اخیراً بسیاری از این اثرات مفید برای سلامتی را تأیید کرده است. در این مطلب از مجله سلامتی شادیما، 11 مزیت سلامتی سیر که توسط تحقیقات انسانی پشتیبانی شده است، را معرفی می کنیم. لطفا تا انتها با ما همراه باشید.
سیر گیاهی از خانواده آلیوم (پیاز) است. ارتباط نزدیکی با پیاز، موسیر و تره دارد. سیر در بسیاری از نقاط جهان رشد می کند و به دلیل بوی تند و طعم لذیذش به عنوان یک ماده محبوب در آشپزی شناخته می شود.
با این حال، در طول تاریخ باستان، استفاده اصلی از سیر برای سلامتی و خواص دارویی آن بوده است. استفاده از آن توسط بسیاری از تمدن های بزرگ، از جمله مصری ها، بابلی ها، یونانی ها، رومی ها و چینی ها به خوبی ثبت شده است. دانشمندان اکنون معتقدند که بیشتر فواید سیر برای سلامتی ناشی از ترکیبات گوگردی است که هنگام خرد کردن، له کردن یا جویدن یک حبه سیر ایجاد می شود. شاید معروف ترین این ترکیبات آلیسین باشد. با این حال، آلیسین یک ترکیب ناپایدار است که فقط برای مدت کوتاهی در سیر تازه پس از بریدن یا له شدن آن وجود دارد.
ترکیبات دیگری که ممکن است در مزایای سلامتی سیر نقش داشته باشند عبارتند از دی آلیل دی سولفید ( Diallyl disulfide) و اس آلیل سیستئین (S-Allyl cysteine).
ترکیبات گوگردی سیر از دستگاه گوارش وارد بدن می شود و در سراسر بدن حرکت می کند و در آنجا اثرات بیولوژیکی قوی خود را اعمال می کند.
یک حبه (3 گرم) سیر خام حاوی:
این میزان سیر حاوی 4.5 کالری، 0.2 گرم پروتئین و 1 گرم کربوهیدرات است.
مکمل های سیر برای تقویت عملکرد سیستم ایمنی شناخته شده اند. یک مطالعه بزرگ 12 هفته ای نشان داد که مصرف روزانه مکمل سیر تعداد سرماخوردگی ها را تا 63 درصد در مقایسه با دارونما کاهش می دهد. میانگین طول مدت علائم سرماخوردگی نیز 70 درصد کاهش یافت. به عبارتی علائم سرماخوردگی از 5 روز در گروه دارونما به تنها 1.5 روز در گروه سیر کاهش یافت.
مطالعه دیگری نشان داد که دوز بالای عصاره سیر کهنه (2.56 گرم در روز) تعداد روزهای ابتلا به سرماخوردگی یا آنفولانزا را تا 61 درصد کاهش می دهد.
با این حال، یک بررسی به این نتیجه رسید که شواهد کافی نیست و تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. علیرغم فقدان شواهد قوی، اگر اغلب سرما میخورید، افزودن سیر به رژیم غذایی شما ارزش امتحان کردن را دارد.
بیماری های قلبی عروقی مانند حملات قلبی و سکته مغزی بزرگترین قاتل در جهان هستند. فشار خون بالا یا پرفشاری خون یکی از مهم ترین محرک های این بیماری ها است.
مطالعات انسانی نشان داده است که مکمل های سیر تاثیر قابل توجهی در کاهش فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا دارند.
در یک مطالعه، مصرف 600 تا 1500 میلی گرم عصاره سیر کهنه در یک دوره 24 هفته ای، به اندازه داروی آتنولول در کاهش فشار خون موثر بود.
دوز مکمل باید نسبتاً بالا باشد تا اثرات مطلوب را داشته باشد. مقدار مورد نیاز معادل حدود چهار حبه سیر در روز است.
سیر می تواند کلسترول کل و و کلسترول LDL را کاهش دهد. برای کسانی که کلسترول بالایی دارند، به نظر میرسد مصرف مکملهای سیر کلسترول کل و/ یا کلسترول LDL را حدود 10 تا 15 درصد کاهش می دهد.
با نگاهی خاص به کلسترول LDL (بد) و HDL (خوب)، به نظر می رسد سیر کلسترول LDL را کاهش می دهد اما تأثیر قابل اعتمادی بر کلسترول HDL ندارد.
آسیب اکسیداتیو ناشی از رادیکال های آزاد به روند پیری کمک می کند. سیر حاوی آنتی اکسیدان هایی است که از مکانیسم های محافظتی بدن در برابر آسیب اکسیداتیو حمایت می کند.
مطالعات نشان داده که مصرف دوزهای بالای مکمل های سیر باعث افزایش آنزیم های آنتی اکسیدانی در انسان می شود و همچنین استرس اکسیداتیو را در افراد مبتلا به فشار خون بالا کاهش می دهد.
اثرات ترکیبی آن بر کاهش کلسترول و فشار خون، و همچنین خواص آنتی اکسیدانی، ممکن است خطر ابتلا به بیماری های مغزی رایج مانند بیماری آلزایمر و زوال عقل را کاهش دهد.
اثبات اثرات بالقوه سیر بر طول عمر اساساً در انسان غیرممکن است، اما با توجه به اثرات مفید آن بر روی عوامل خطر مهم مانند فشار خون، منطقی است که مصرف سیر می تواند به شما کمک کند طولانی تر زندگی کنید.
این واقعیت که می تواند با بیماری های عفونی مبارزه کند نیز عامل مهمی است، زیرا اینها علل شایع مرگ و میر، به ویژه در افراد مسن یا افراد دارای سیستم ایمنی ناکارآمد، هستند.
سیر یکی از اولین مواد "افزایش دهنده عملکرد" بود و به طور سنتی در فرهنگ های باستانی برای کاهش خستگی و افزایش ظرفیت کاری کارگران استفاده می شد. مهمتر از همه، به ورزشکاران المپیک در یونان باستان داده می شد.
مطالعات جوندگان نشان داده است که سیر به عملکرد ورزشی کمک می کند، اما مطالعات انسانی بسیار کمی در این زمینه انجام شده است.
افراد مبتلا به بیماری قلبی که به مدت 6 هفته روغن سیر مصرف کردند، 12 درصد کاهش در اوج ضربان قلب داشتند و همچنین شاهد بهبود ظرفیت ورزشی بودند. با این حال، یک مطالعه بر روی 9 دوچرخه سوار رقابتی هیچ مزیت عملکردی را نشان نداد.
مطالعات دیگر نشان می دهد که خستگی ناشی از ورزش ممکن است با سیر کاهش یابد.
مطالعات نشان داده که ترکیبات گوگرد موجود در سیر از آسیب اندام ناشی از سمیت فلزات سنگین محافظت می کند.
یک مطالعه چهار هفته ای بر روی کارمندان کارخانه باتری خودرو (قرار گرفتن بیش از حد در معرض سرب) نشان داد که سیر سطوح سرب در خون را 19 درصد کاهش می دهد. همچنین بسیاری از علائم بالینی سمیت، از جمله سردرد و فشار خون را کاهش داد.
جالب است بدانید که مصرف روزانه سه دوز سیر، حتی از داروی D-penicillamine در کاهش علائم عملکرد بهتری داشت.
هیچ مطالعه انسانی اثرات سیر بر تحلیل استخوان را اندازه گیری نکرده است. با این حال، مطالعات جوندگان نشان داده است که مصرف سیر می تواند از دست دادن استخوان را با افزایش استروژن در زنان به حداقل برساند.
یک مطالعه در زنان یائسه نشان داد که دوز روزانه عصاره سیر خشک (معادل 2 گرم سیر خام) به طور قابل توجهی نشانگر کمبود استروژن را کاهش می دهد.
این نشان می دهد که این مکمل ممکن است اثرات مفیدی بر سلامت استخوان در زنان داشته باشد. غذاهایی مانند سیر و پیاز نیز ممکن است اثرات مفیدی بر آرتروز داشته باشند.
مورد آخر برای سلامتی مفید نیست، اما همچنان مهم است.
سیر بسیار آسان (و خوشمزه) در رژیم غذایی فعلی شما گنجانده می شود. سیر مکمل بیشتر غذاهای خوش طعم، به ویژه سوپ ها و سس ها است و در آشپزی بسیار کاربرد دارد.
سیر به اشکال مختلفی وجود دارد، از حبه کامل و خمیرهای صاف گرفته تا پودرها و مکمل هایی مانند عصاره سیر و روغن سیر.
با این حال، به خاطر داشته باشید که سیر عوارضی مانند بوی بد دهان دارد. برخی افراد نیز به آن حساسیت دارند.
در صورتی هم که اختلال خونریزی دارید یا از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنید، قبل از افزایش مصرف سیر با پزشک خود صحبت کنید.
روش معمول استفاده از سیر این است که چند حبه سیر تازه را با پرس سیر فشار دهید، سپس آن را با روغن زیتون خالص و کمی نمک مخلوط کنید.